Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Ο Χώρος...

Απέραντος ο χώρος,...αλλά στενεύει πάντα σ' ένα μικρό σπίτι με πολλούς τοίχους...


Ακόμα και τα μεγάλα σπίτια έχουν τοίχους που κλείνουν απ' έξω τον απεριόριστο χώρο, φτιάχνοντας τον δικό τους. Μια ζωγραφική σύνθεση πρέπει να έχει χώρο μέσα της, αν και τοποθετείται σε κορνίζα, ένα άγαλμα υπάρχει μόνο στο χώρο...που έχει ανάγκη, ο ήχος μιας λέξης όχι μόνο φτιάχνει χώρο, αλλά τον χρειάζεται για να ακουστεί...

Η σκέψη μπορεί να φανταστεί την έκταση μεταξύ δύο σημείων...την απόσταση και το μέτρο, το διάστημα μεταξύ δύο σκέψεων είναι ο χώρος που φτιάχνει η σκέψη.

Η συνεχής έκταση του χρόνου, η κίνηση και το διάλειμμα μεταξύ δύο κινήσεων της σκέψης χρειάζονται χώρο. Η συνείδηση βρίσκεται μέσα στα όρια της κίνησης του χρόνου και της σκέψης.

Η σκέψη και ο χρόνος μπορούν να μετρηθούν ανάμεσα σε δύο σημεία, ανάμεσα στο κέντρο και την περιφέρεια. Η συνείδηση, στενή ή διευρυμένη, υπάρχει <<εκεί>>, όπου υπάρχει ένα κέντρο, ένα <<σημείο>>... Όλα τα πράγματα χρειάζονται χώρο. Εάν περικλείσεις οτιδήποτε ζωντανό σε περιορισμένο χώρο θα αλληλοεξωντωθεί από τα άλλα που βρίσκονται μαζί του.

Ακόμα και τα πουλάκια που κάθονται στα σύρματα του ηλεκτρικού τα δειλινά, έχουν ανάμεσά τους το χώρο που χρειάζονται. Ο κόσμος που μένει στις πολυάνθρωπες πόλεις γίνεται βίαιος.

Όπου δεν υπάρχει χώρος, εσωτερικά και εξωτερικά, κάθε μορφή διαφθοράς είναι αναπόφευκτη, διότι δεν αφήνει χώρο για να ανθίσει ο νους και η καρδιά...

Όλα μας τα προβλήματα, οι στεναχώριες, οι ελπίδες και η απελπισία, βρίσκονται μέσα στα σύνορα, εκεί που δεν υπάρχει χώρος.

Μέσα σ' αυτά τα σύνορα δεν υπάρχει λύση για τα προβλήματα που οι άνθρωποι έχουν δημιουργήσει.

Και παρ' όλα αυτά δεν τα αφήνουν, γατζώνονται πάνω στο γνωστό ή εφευρίσκουν το άγνωστο, ελπίζοντας ότι εκείνο θα λύσει τα προβλήματα.

Ο απέραντος, απροσμέτρητος χώρος βρίσκεται έξω από το μέτρο της σκέψης, και η σκέψη είναι το γνωστό...

Απόψε, δίνω χώρο στη βροχή...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου