Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

The trulli of Alberobello

Photobucket
Kάντε κλικ στην εικόνα για να τη δείτε μεγαλύτερη!

Οι τρούλοι του Αlberobello
Μέσα στις πράσινες εύφορες πεδιάδες της νότιας Ιταλίας, το Alberobello, η πρωτεύουσα των τρούλων, (χαμηλά πέτρινα και κυκλικά οικήματα με κωνική κορυφή), μοιάζει βγαλμένο μέσα από κάποιο παιδικό παραμύθι! Πουθενά αλλού δεν θα δεις κάτι σαν κι αυτό!
Τα περίπου 1.000 trulli της πόλης (το όνομα των οποίων προέρχεται από το βυζαντινό turris) προέκυψαν όχι ως δείγμα της εκκεντρικής αισθητικής των ντόπιων, αλλά από ιστορική ανάγκη.
Γύρω στο 16ο αιώνα, η περιοχή δόθηκε δώρο από τον Φερδινάνδο της Αραγωνίας στον ισπανικό Οίκο του Ακουαβίβα του Κονβερσάνο. Δυστυχώς οι χωρικοί που κατέκλυσαν το δάσος του πολέμου(Αlbero-bello) για να καλλιεργήσουν την πλούσια γη δεν είχαν κανένα πολιτικό δικαίωμα, ούτε καν την άδεια να χτίσουν μια σταθερή κατασκευή, που θα τους προστάτευε από το κρύο του χειμώνα και τις ζέστες του καλοκαιριού.
Τότε ως φαίνεται, κάποιος από τους κόμητες των Ακουαβίβα επινόησε αυτό το είδος <<στεγνού οικήματος>> από πέτρες. Πέτρες οι οποίες ήταν κομμένες έτσι ώστε από τη μια να στηρίζονται καλά και από την άλλη να μπορούν να διαλυθούν και να σκορπιστούν τριγύρω σε περίπτωση αιφνιδιαστικής επιθεώρησης του βασιλιά. Τα trulli, στην κορυφή τους στολίζονταν με σύμβολα που ζωγραφίζονταν με κιμωλία. Σύμβολα παράξενα, παγανιστικά, μαγικά, χριστιανικά, για προστασία από το κακό μάτι και καλοτυχία, αλλά και ως ένδειξη κύρους της οικογένειας που τα κατοικούσε!
Δείτε το βίντεο

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου